• darkblurbg

Scheiden met kinderen : dit moet je regelen

 

Ouderschapsplan 

Als je uit elkaar gaat moeten jullie samen afspraken maken over de verzorgings- en opvoedingstaken over jullie minderjarig kind. 

Gaan jullie 50/50 voor jullie kind zorgen? Of gaat de ene ouder meer voor jullie kind zorgen en heeft de andere een omgangsregeling?

Je bent verplicht deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan als jullie het gezamenlijk gezag over jullie kind hebben.

Dit ouderschapsplan wordt samen met het echtscheidingsverzoek naar de rechtbank gezonden.

 

In het ouderschapsplan moet in ieder geval staan:

  • De verdeling van de zorgtaken en op welke wijze
  • Verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen
  • Hoe ga je elkaar informeren over belangrijke onderwerpen en beslissingen over de kinderen
  • Wat wordt het hoofdverblijf van het kind en op welk adres worden ze ingeschreven bij de gemeente.

 

Hulp nodig bij het maken van het ouderschapsplan? Ik help je graag. Dan weet je zeker dat het ouderschapsplan aan de wettelijke vereisten voldoet.

Als je niet goed weet hoe je kind, bij het maken van de afspraken, te betrekken, dan heb ik een lijst met vragen voor je, zodat je kind deze, in alle rust, (schriftelijk) kan beantwoorden. Dit kan dan het uitgangspunt worden bij het opstellen van het ouderschapsplan.

 

🟣Wil je een gratis  kennismakingsgesprek  met mij plannen? Kijk in mijn agenda en boek je gesprek

 

Verder kan je in het ouderschapsplan nog afspraken maken over bijv.

  • Vervoer van de kinderen (wie brengt ze naar een verjaardagsfeest van een vriendje; wie brengt ze naar sport of een cursus; wie brengt ze naar een wedstrijd; wie gaat mee naar de tandarts of de huisarts
  • Wie welke verzekeringen voor de kinderen afsluit. Bijv. bij beide ouders een aansprakelijkheidsverzekering
  • Afspraken over opvoeding: bijv. bedtijd, studietijd, hoelang tv kijken/op telefoon, zakgeld, tatoes
  • Wie gaat er naar een klassenavond, uitvoering, zwemdiploma uitreiking e.d. . Waar worden verjaardagen gevierd

 

Omgangsregeling

In het ouderschapsplan staat verplicht vermeld op welke wijze je met je kind hebt gesproken over de omgangsregeling en in hoeverre het kind is betrokken in de gemaakte beslissingen.

Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Voor een peuter is dit op een andere wijze dan een 15 jarige.

Vaak zijn omgangsregelingen voor 16/17 jarigen vrij summier omdat ze vaak wat vrijer willen zijn en dit kunnen hanteren.

Elk gezin is anders. Een ouderschapsplan moet daarom ook op maat gemaakt worden. De omgangsregeling moet natuurlijk praktisch uitvoerbaar zijn. Veel ouders maken dan ook afspraken over het verhuizen in de toekomst bijv. niet verder verhuizen dan een bepaalde afstand of bijv. dat er dan overleg is en een nieuwe regeling wordt afgesproken; Dus ouderschapsplan wijzigen

Duidelijkheid bij de omgangsregeling is belangrijk voor de kinderen, dan weten ze waar ze aan toe zijn.

 

Kinderalimentatie berekenen

In het ouderschapsplan wordt vermeld welk bedrag aan kinderalimentatie is afgesproken. In verband met een latere wijziging van kinderalimentatie is het verstandig om in het ouderschapsplan goed/uitvoerig, te vermelden van welke financiële gegevens is uitgegaan bij het vast stellen van de alimentatie. Van welk inkomen is uitgegaan en wat de behoefte van de kinderen is.

Ook kan worden vermeld hoe lang de ouders zullen bijdragen in de kosten  van studie en levensonderhoud van de jong meerderjarige

Een 18 jarige heeft het recht het afgesproken bedrag aan kinderalimentatie zelf te ontvangen, dit is zolang hij behoefte hieraan heeft, maar niet langer dan tot zijn 21e jaar.

Stel hij studeert en is op zijn 21e nog niet afgestudeerd; Voor dit geval spreken sommige ouders in het ouderschapsplan af dat zij ook na de 21e een bijdrage aan hun kind zullen voldoen.

Wordt in het ouderschapsplan afspraken gemaakt voor een op dat moment meerderjarig kind, dan moet dit meerderjarig kind ook mee-ondertekenen.

 

Ik kan de berekening voor de alimentatie maken en je informeren over de geldende regels.

 

Co ouderschap

Ik verwijs naar mijn artikelen over:

 

Co ouderschap voor en nadelenco ouderschap

Bijzondere vorm van co ouderschap met de voor en nadelen: birdnesting

 

Kindgesprek rechter

Als het ouderschapsplan samen met het echtscheidingsverzoek door de rechter is ontvangen, zal de rechter kinderen van 12 jaar en ouder uitnodigen om hun mening aan de rechter kenbaar te maken. Hier kan jullie kind schriftelijk op reageren; of op afspraak bij de rechter verschijnen; Of niet reageren op de uitnodiging.

Als jullie kind reageert richting de rechter dan zal de rechter goed luisteren en de mening van het kind laten meewegen bij zijn beslissing. De mening van een kind is niet doorslaggevend.

 

Als het niet lukt om over alle onderdelen samen afspraken te maken dan hoef je niet meteen naar de rechter.

De scheidingsmediator kan helpen; meer over mijn hulp : Mediation Groningen

 

Meer informatie over:

echtscheiding aanvragen

 

 

Wil je meer informatie over kinderalimentatie en kinderalimentatie berekenen?

Ik heb hier een e-book over geschreven.

Je kan het e-book over kinderalimentatie gratis downloaden via de volgende button.

kinderalimentatie

 

Wil je gebruik maken van het gratis kennismakingsgesprek?

 

mediator Groningen