• darkblurbg

Mediation Groningen

Scheiding zonder losse eindjes; een kindvriendelijke scheiding

 

Zoek je mediation in Groningen? Wil je jullie scheiding aanvragen?

Bij mij ben je aan het goede adres. Ik heb als scheidingsspecialist reeds meer dan 850 stellen geholpen bij hun scheiding, waarvan ruim 80% ouders.

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, zeker voor ouders met kinderen. Als ouder wil je het beste voor je kind, maar de spanning tussen jullie is soms te snijden. De kinderen merken dit. Je merkt steeds vaker dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Je voelt je niet meer happy in jullie relatie. Je humeur is te vaak niet te genieten. Hier moet iets aan gedaan worden; maar je hebt naar jouw idee al van alles tevergeefs geprobeerd. Apart verder gaan lijkt je , voor ieder, beter. De kinderen hebben dan geen last meer van de spanningen tussen jullie.

 

Kinderen en scheiding

Maar de kinderen maken dan wel een gigantische verandering in hun leven mee. Ouders die niet meer vanzelfsprekend beiden tegelijkertijd in hun omgeving zijn, maar steeds maar één van de ouders. Hier zullen ze erg aan moeten wennen. Het is dan ook belangrijk goede afspraken te maken hoe ouders dit probleem, voor de kinderen, zoveel mogelijk oplossen/verzachten. Dit kan door een goed doordacht ouderschapsplan, waarbij de kinderen ook kunnen zeggen wat ze het liefste willen. De ouders houden rekening met de wensen van de kinderen en kijken of deze wensen daadwerkelijk werkbaar zijn. Ik begeleid jullie daarbij, om tot een werkbaar en naar ieders tevredenheid ouderschapsplan te komen.

Scheidingsmediation

Als er een goed ouderschapsplan is, kan je je concentreren op jezelf. Want tenslotte kan je pas goed zorgen voor een ander als je ook voor jezelf zorgt.

Hierbij is belangrijk: de woonplek, je inkomen, de verdeling van de spullen en vermogen en de pensioenrechten.

Met mijn jarenlange ervaring help ik jullie de afspraken over deze punten te maken en op juridisch correcte wijze vast te leggen in een scheidingsconvenant.

Door deze aanpak weet je, nadat jullie de afspraken maken, hoe je je nieuwe leven inricht en wat je financiële mogelijkheden zijn.

Je kinderen zullen hiervan (op den duur) van profiteren. Zij hebben weer de gelukkige, vrolijke en leuke ouder die ze verdienen.(geen ruziënde ouders meer)

Dit het resultaat dat je wil. Rust en duidelijkheid.

 

Maar je voelt je overweldigd door het idee je huidig leven vaarwel te zeggen. Daar komt zoveel bij kijken. Je weet niet precies wat je allemaal moet regelen, welke stappen je moet nemen. Hoe krijg je het voor elkaar om dit op een correcte manier te bereiken, zonder dat je kinderen en je partner te veel beschadigd raken? Een scheiding in harmonie: hoe zou het voor je zijn als je de scheiding kunt afronden op een wijze waarbij jullie met oog voor elkaar en wederzijds begrip, de te nemen beslissingen en afspraken maken. Met als resultaat dat ieder van jullie een zo goed mogelijke nieuwe start kan maken?

 

Om dit, een scheiding in harmonie, te bereiken heb je goede begeleiding nodig, iemand met kennis van zaken; een specialist. Met veel ervaring in scheidingsbegeleiding. Iemand die luistert naar jullie wensen en helpt om er samen uit te komen. Een expert in alimentatie berekenen; en het schrijven van een ouderschapsplan en scheidingsconvenant.

 

🟣Bij mij ben je aan het juiste adres. Ik begeleid al ruim 20 jaar stellen bij hun scheiding. Zowel in de rol van scheidingsadvocaat (sedert 1994) als in de rol van scheidingsmediator. Sedert een paar jaar werk ik alleen nog als mediator/bemiddelaar. Ik ben vaktechnisch bekwaam en zorg ervoor dat mijn juridische kennis up to date blijft. 

Ik heb al veel ouders geholpen om in deze moeilijke periode tot goede afspraken te komen. In mijn praktijk staat rust en veiligheid centraal. Ik luister aandachtig naar jullie verhaal en help jullie om samen tot een oplossing te komen waar jullie allebei mee kunnen leven.

 

Stappenplan scheiding

Ik heb voor jullie een stappenplan gemaakt. Zo, weten jullie precies welke stappen genomen moeten worden om het scheidingsproces te doorlopen. Het stappenplan is ook een goede voorbereiding op de mediation-gesprekken: 

Stappenplan scheiding

 

Clienten zeggen over mij als mediator:

 

“Het belang van het kind staat voorop, zonder dat ze daarbij het belang van de ouders uit het oog verliest.”
‘ze heeft een oog voor het op een creatieve en praktische wijze van oplossen van problemen.”
En “Gea is empathisch, erg goed in luisteren en analytisch.”

 

 

 

Wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek?

Plan zelf ons gesprek in mijn agenda

of

050-2115140

Gea Bisschop, mediator Groningen

Mediation Groningen bij Gea Bisschop scheidingsmediator

 

Ik sta bekend met:

  • Gedegen juridisch advies in begrijpelijke taal
  • Mijn realistische benadering van jouw situatie
  • Oplossingen en maatwerk
  • Kwaliteit tegen relatief lage kosten

Het kantoor is laagdrempelig met korte lijnen 

Waarom kiezen voor Gea Bisschop van mediation Groningen ?

✓ Sedert 1994 als scheidingsspecialist (familierechtadvocaat, scheidingsmediator) vele honderden ouders naar tevredenheid geholpen bij het maken van perfecte  afspraken voor de kinderen.

Persoonlijke en snelle oplossingen: Jullie bepalen de afspraken, ik help jullie te begrijpen wat juridisch haalbaar is en bied ondersteuning bij het vinden van praktische oplossingen.

Kinderen op de eerste plaats: Ik sta voor een oplossing waarbij de belangen van de kinderen centraal staan, zonder het belang van jou als ouder uit het oog te verliezen.

Maatwerk: Elke situatie is anders. Mijn aanpak is gericht op jullie specifieke behoeften en resulteert in duurzame afspraken.

Kosten-efficiënt: Mediation is goedkoper dan een juridische strijd.

 

 

Hoe werk ik als mediator? Ik leg het beknopt uit:

 

Het mediation proces in het kort:

 

Kennismaking; tekenen mediation-overeenkomst

Stap 1-Inleidende bespreking: inventariseren welke afspraken er gemaakt moeten worden, jullie wensen hierin en welke documenten ik graag wil ontvangen

Stap 2-het maken van de alimentatieberekening; concept ouderschapsplan; concept convenant.

Stap 3-bespreken van de alimentatieberekening, concept-ouderschapsplan en concept convenant

Stap 4-aanpassen ouderschapsplan en convenant

Stap 5-bespreken aangepaste stukken; ondertekening

 

 

 

 

Na de afgeronde mediation :

 

De door jullie beiden getekende stukken gaan naar de advocaat.

Je kan voor je eigen advocaat kiezen of voor de advocaat waar ik mee samen werk.

Deze advocaat maakt het echtscheidingsverzoek en dient deze samen met de getekende stukken in bij de rechtbank.

Zodra de rechtbank de scheiding heeft uitgesproken, kunnen jullie de akte van berusting, tevens verzoek tot inschrijving ondertekenen. De scheiding wordt vervolgens vlot ingeschreven bij de gemeente waar je was gehuwd.

Je hoeft dus niet zelf naar de rechtbank.

 

 

Voor mediation in Groningen ga je naar Gea Bisschop van  Advieskantoor familierecht 050

Je bent bij Gea aan het juiste adres. Niet alleen omdat Gea Bisschop specialist is op het gebied van scheiden en de laatste ontwikkelingen kent. Maar ook omdat ze betrokkenheid bij je zaak combineert met een zo persoonlijk mogelijke aanpak. In die aanpak staan jouw belangen centraal.

 

 

Wil je meer weten over mediation en of het iets voor jullie is? Neem dan gerust contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we jullie situatie en bekijken we of mediation een passende oplossing is.

 

Kosten scheiding

Mijn uurtarief is € 121,-- inclusief BTW. Ik heb ook een scheidingspakket voor een vaste prijs. We bespreken in ons kennismakingsgesprek wat in jouw geval het beste voor de mediation afgesproken kan worden.

 

Ik werk niet op toevoegingsbasis.

Veelgestelde vragen over scheiden en mediation

Ouderschapsplan 

Als je uit elkaar gaat moeten jullie samen afspraken maken over de verzorgings- en opvoedingstaken over jullie minderjarig kind. 

Gaan jullie 50/50 voor jullie kind zorgen? Of gaat de ene ouder meer voor jullie kind zorgen en heeft de andere een omgangsregeling?

Je bent verplicht deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan als jullie het gezamenlijk gezag over jullie kind hebben.

Dit ouderschapsplan wordt samen met het echtscheidingsverzoek naar de rechtbank gezonden.

 

In het ouderschapsplan moet in ieder geval staan:

  • De verdeling van de zorgtaken en op welke wijze
  • Verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen
  • Hoe ga je elkaar informeren over belangrijke onderwerpen en beslissingen over de kinderen
  • Wat wordt het hoofdverblijf van het kind en op welk adres worden ze ingeschreven bij de gemeente.

Als je niet goed weet hoe je kind, bij het maken van de afspraken, te betrekken, dan heb ik een lijst met vragen voor je, zodat je kind deze, in alle rust, (schriftelijk) kan beantwoorden. Dit kan dan het uitgangspunt worden bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Verder kan je in het ouderschapsplan nog afspraken maken over bijv.

  • Vervoer van de kinderen (wie brengt ze naar een verjaardagsfeest van een vriendje; wie brengt ze naar sport of een cursus; wie brengt ze naar een wedstrijd; wie gaat mee naar de tandarts of de huisarts
  • Wie welke verzekeringen voor de kinderen afsluit. Bijv. bij beide ouders een aansprakelijkheidsverzekering
  • Afspraken over opvoeding: bijv. bedtijd, studietijd, hoelang tv kijken/op telefoon, zakgeld, tatoes
  • Wie gaat er naar een klassenavond, uitvoering, zwemdiploma uitreiking e.d. . Waar worden verjaardagen gevierd

 

Omgangsregeling

In het ouderschapsplan staat verplicht vermeld op welke wijze je met je kind hebt gesproken over de omgangsregeling en in hoeverre het kind is betrokken in de gemaakte beslissingen.

Dit is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Voor een peuter is dit op een andere wijze dan een 15 jarige.

Vaak zijn omgangsregelingen voor 16/17 jarigen vrij summier omdat ze vaak wat vrijer willen zijn en dit kunnen hanteren.

Elk gezin is anders. Een ouderschapsplan moet daarom ook op maat gemaakt worden. De omgangsregeling moet natuurlijk praktisch uitvoerbaar zijn. Veel ouders maken dan ook afspraken over het verhuizen in de toekomst bijv. niet verder verhuizen dan een bepaalde afstand of bijv. dat er dan overleg is en een nieuwe regeling wordt afgesproken; Dus ouderschapsplan wijzigen

Duidelijkheid bij de omgangsregeling is belangrijk voor de kinderen, dan weten ze waar ze aan toe zijn.

 

Kinderalimentatie berekenen

In het ouderschapsplan wordt vermeld welk bedrag aan kinderalimentatie is afgesproken. In verband met een latere wijziging van kinderalimentatie is het verstandig om in het ouderschapsplan goed/uitvoerig, te vermelden van welke financiële gegevens is uitgegaan bij het vast stellen van de alimentatie. Van welk inkomen is uitgegaan en wat de behoefte van de kinderen is.

Ook kan worden vermeld hoe lang de ouders zullen bijdragen in de kosten  van studie en levensonderhoud van de jong meerderjarige

Een 18 jarige heeft het recht het afgesproken bedrag aan kinderalimentatie zelf te ontvangen, dit is zolang hij behoefte hieraan heeft, maar niet langer dan tot zijn 21e jaar.

Stel hij studeert en is op zijn 21e nog niet afgestudeerd; Voor dit geval spreken sommige ouders in het ouderschapsplan af dat zij ook na de 21e een bijdrage aan hun kind zullen voldoen.

Wordt in het ouderschapsplan afspraken gemaakt voor een op dat moment meerderjarig kind, dan moet dit meerderjarig kind ook mee-ondertekenen.

Wat is co ouderschap

-  Als je de zorg- en opvoedingstaken, na de scheiding, ongeveer gelijk verdeeld in tijd, spreek je van co ouderschap.

- Om co ouderschap goed te laten werken is het nodig om de afspraken en het schema co ouderschap goed vast te leggen. Dit kan in het ouderschapsplan.

- Bij co-ouderschap hebben de ouders ieder een huis, op korte afstand van elkaar, en komen de kinderen afwisselend bij hen wonen.

 

Co ouderschap voordelen 

Er zijn diverse voordelen aan het co ouderschap verbonden zoals: 

  • voorkomen loyaliteitsconflict; kinderen hoeven niet te kiezen waar ze willen wonen 
  • evenveel tijd bij iedere ouder
  • hoeven niet ver te reizen
  • financiële voordelen (toeslagen)

 

Verdeling Co ouderschap

Verdeling dagen co ouderschap. Je kan de zorgregeling wekelijks 50/50 verdelen (de week hoeft niet op maandag te beginnen), of tweewekelijks. Je kan de co ouderschap verdeling aanpassen op je onregelmatige diensten er zijn vele mogelijkheden, dus maatwerk, zolang de verdeling maar ongeveer gelijk is.

Verdeling van de dagen en exacte tijden, verjaardagen, de vakanties, huiswerk, opvoedregels, feestjes enz. 

Het is goed voor de kinderen om de regeling (het schema co ouderschap )uit te schrijven, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Zelf kan je dit gebruiken als je tegenover overheidsinstanties moet bewijzen dat er sprake is van co ouderschapsregeling. Ik zal dit straks verder behandelen.

 

Voorwaarden co ouderschap

  • Het is nodig om als ouders goed met elkaar te kunnen overleggen en afspraken maken.

Dus een goede ouderschapsrelatie en tevens goede afstemming en communicatie

Bijvoorbeeld

-wie van jullie brengt over 2 weken jullie kind naar het kinderfeestje van een vriendje en wie gaat met hem het cadeau kopen.

-wie gaat met jullie kind naar de kapper en hoe doen jullie dat met de kosten

-oma moederszijde is jarig en viert verjaardag terwijl de kinderen bij vader zijn. Kunnen de kinderen naar de verjaardag en wie haalt en brengt ze

 

Zo komt het regelmatig voor dat er min of meer onvoorziene kwesties zijn die niet al geregeld zijn en waar je samen overeenstemming moet krijgen.

 

  • Het is voor de kinderen prettiger als jullie als ouders in huis in het dagelijkse leven ongeveer dezelfde regels hanteren (tijd naar bed gaan; schermtijd enz) Dit geeft zekerheid voor het kind en weet waar het aan toe is.

 

  • Voorwaarde co ouderschap is dat jullie op niet al te grote afstand van elkaar wonen. De school van de kinderen vanaf beide huizen makkelijk te bereiken is, evenals de vriendjes die in dezelfde buurt wonen.

Verhuizen

Goede afspraken hierover zijn belangrijk; In het co ouderschap plan de afstand opnemen waarbinnen jullie maximaal kunnen verhuizen. Bijvoorbeeld een straal van 12 km. In ieder geval een afstand waarbinnen de kinderen in staat zijn zich vrij te bewegen zonder vervoersprobleem en school en vriendjes goed bereikbaar voor hen zijn. ( zodat hun sociale leven niet gehinderd wordt door afstand beide huizen)

 

Co ouderschap regels

In het ouderschapsplan moet je aangeven op welke wijze je met je kind overleg hebt gehad over de zorgregeling (dit aangepast aan de leeftijd van het kind). Dit is een vereiste uit de wet.

Een co ouderschap regeling werkt, als je kind dit graag wil en bestand is tegen de wijzigingen van verblijfplaats. Niet elk kind vindt veel wijzigingen fijn, dus dit moet echt afgestemd worden op jullie kind.

Er zijn ook kinderen die het fijn vinden dat ze evenveel bij vader als moeder wonen zodat ze niet hoeven te kiezen en geen last kunnen krijgen van loyaliteitsproblemen. Ook zullen ze minder last hebben van heimwee of het missen van een ouder.

Resumerend:

co ouderschap voordelen 

Er zijn dus diverse voordelen aan het co ouderschap verbonden zoals ik hiervoor al heb geschetst. 

Met name het voorkomen van een loyaliteitsconflict omdat de kinderen het gevoel hebben niet te hoeven kiezen bij welke ouder ze willen wonen en evenveel tijd bij iedere ouder doorbrengen. Ze hoeven niet ver te reizen bij het wisselen van huis en school en vriendjes zijn vanuit beide huizen makkelijk bereikbaar.

Maar er zijn ook nadelen aan co ouderschap:

Co ouderschap nadelen

  • Er zal meer overleg met elkaar als ouder nodig zijn dan wanneer er een reguliere omgangsregeling is afgesproken. Het is belangrijk er samen voor te zorgen dat ergernissen worden vermeden en er geen ruzie ontstaat waarvan de kinderen dan weer last hebben. Dus goede afstemming en vastleggen afspraken is belangrijk om zekerheid te krijgen voor je kind en voor jezelf. Je kan bijvoorbeeld ook afspreken dat jullie in aanwezigheid van de kinderen nooit een discussie zullen hebben, maar dat je per mailbericht aangeeft dat je met de andere ouder wilt overleggen op een moment waar de kinderen niet bijzijn.
  • Eén van de nadelen co ouderschap is ook dat er dubbele kosten kunnen komen; kleding, schoolboeken, en andere spullen.
  • Soms krijgt een kind bij een wisseling last van heimwee of heeft het moeilijk om de verschillende gewoontes/huisregels te hanteren. Dit kan voor stress zorgen.
  • Het is soms moeilijk te combineren met werk.

Co ouderschap alimentatie

Bij co ouderschap worden op verschillende wijze afspraken hierover gemaakt, elk stel spreekt de vorm af die het beste bij hen past.

Bijvoorbeeld: een kinderrekening: op deze rekening wordt gestort de kinderbijslag (en andere tegemoetkomingen belastingdienst)  Hiernaast kan je verschillende afspraken maken zoals de van beide ouders berekende kinderalimentatie wordt ook op de rekening gestort.

Alle uitgaven worden van deze rekening voldaan. Of je spreekt af welke uitgaven (een opsomming) van de rekening kan worden betaald. Een voorbeeld hiervan: wordt het zakgeld van het kind betaald van de kindrekening of geven ieder van de ouders zelf een zakgeld.

Verder spreek je af wie tot uitgave beslist en of bij grote uitgaven eerst overleg moet plaatsvinden.  

 

Een andere mogelijkheid is dat de kinderalimentatie berekend wordt en dat deze aan de minst draagkrachtige ouder wordt uitbetaald. Deze co ouder voldoet dan de kosten van het kind van de ontvangen alimentatie en de ontvangen toeslagen. Omtrent hele grote uitgaven kan desgewenst een aparte afspraak worden gemaakt.

 

Het is dus maatwerk afgestemd op hoe jullie dit bij voorkeur geregeld wensen te zien. Het is van belang de afspraak goed omschreven in het co ouderschap plan te vermelden

 

Een veel gemaakte fout is dat iemand een mediator inschakelt, die geen rechten heeft gestudeerd. Deze mediator heeft enkel naast de mediators-opleiding een cursus scheiding gevolgd.

De consequentie hiervan kan zijn, dat na de scheiding blijkt, dat in het scheidingsconvenant niet alles correct is geregeld en alsnog geregeld moet worden.

Je wilt een scheiding zonder losse eindjes, door een juridisch deskundige begeleid. De wettelijke regels moeten goed opgevolgd worden. Het ouderschapsplan en scheidingsconvenant moeten juridisch correct geformuleerd zijn, zodat het, het gevolg heeft zoals gewenst. Hierdoor loop je de minste risico dat er vervolgprocedures moeten plaatsvinden.

Er zijn mediators die het juridische aspect, van de overeenkomsten, aan een gespecialiseerde advocaat voorleggen. Dit lijkt mij niet efficiënt. Bij onderhandelen is het efficiënter als degene met de benodigde kennis aanwezig is; hierdoor gaat er minder tijd verloren en zijn er minder kosten.

Je wilt immers dat je nieuwe leven niet gehinderd wordt door onafgemaakte verplichtingen en vervolg-rechtszaken. Je wilt dat de mediation een afgerond resultaat geeft, zodat je weet waar je op kan rekenen als je met je nieuwe leven verder gaat.