• darkblurbg

ECHTSCHEIDING hoe doe je dat

mediator scheiding. mediator Groningen Samenwoners uit elkaar
Gepubliceerd op: 15-12-2018

Ik wil scheiden waar begin ik : HET STAPPENPLAN

Echtscheiding: hoe doe je dat

HULP BIJ SCHEIDING :

 

Een moeilijke tijd: teleurstelling, woede, frustratie, verdriet. Emoties.

Naast de verwerking hiervan ook afspraken maken over de toekomst.

Naast het inschakelen van goede begeleiding  helpt het je om een goed overzicht te hebben van wat je kunt verwachten. Hieronder geef ik je een stappenplan.

 

 • 1 . Scheidingsmelding: Vertel persoonlijk aan jouw partner dat je wil scheiden en waarom.
 • 2 . Schakel hulp in: een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Voor de juridische voorbereiding van de scheiding kan je met behulp van een mediator komen tot een ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant. Ik, ervaren mediator Groningen help je daar graag bij.
 • 3 . Maak een financieel plan.
 • 4 . Probeer samen afspraken te maken over de inhoud van het ouderschapsplan en over in een convenant op te nemen aangelegenheden zoals alimentatie, verdeling boedel, pensioenrechten enz. Als dit lukt kan een scheidingsmediator de afspraken correct juridisch neerleggen , zodat deze stukken samen met het verzoekschrift tot echtscheiding aan de rechter worden voorgelegd,via een in te schakelen advocaat.
 • 5 . In het ouderschapsplan legt je vast wie er dagelijks voor de kinderen gaat zorgen; wat de hoogte is van de kinderalimentatie (de deskundige berekent dit); wanneer de kinderen naar de andere ouder gaan; de wijze waarop je de andere ouder informeert en raadpleegt over belangrijke gebeurtenissen betreffende de kinderen. In het ouderschapsplan wordt ook vermeld dat jullie de afspraken (tussen de ouders) met jullie kind hebt besproken (op een wijze die past bij de leeftijd). De deskundige heeft wel een voorbeeld van zo’n ouderschapsplan.
 • Als jullie niet samen tot afspraken komt dan moet je ieder een andere advocaat in de arm nemen.
 • 6 . Degene die je helpt met het opstellen van de stukken (ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant) moet zo snel mogelijk de volgende gegevens van jullie hebben:

-De persoonlijke gegevens van jou en jouw partner en de kinderen, nationaliteit, id-bewijs, trouwboekje/uittreksel huwelijksregister, adres.                 

-Gegevens betreffende het huwelijk. Trouwdatum en plaats. Als je onder huwelijkse voorwaarden gehuwd bent dan gelieve je zo snel mogelijk de akte huwelijkse voorwaarden aan de deskundige te geven.

 • 7 . Bezittingen en schulden. Maak een overzicht van bezittingen en schulden van jou en jouw partner en verzamel bewijsstukken.
 • 8 . Verzamel van jouw partner en van jezelf de 3 laatste inkomensspecificaties, de laatste jaaropgave(s), aangifte inkomstenbelasting laatste 3 jaren, toeslagen/kindgebonden budget  (bij ondernemers ook de jaarcijfers van de laatste 3 jaren) en de vaste lasten. (dit is de benodigde informatie om kinderalimentatie te berekenen; voor partneralimentatie zijn nog een aantal andere stukken nodig).
 • 9 . Verzamel de bewijsstukken van de opgebouwde pensioenrechten van jullie beiden.
 • 10. Als je er niet samen uitkomt en het is noodzakelijk dat er snel een beslissing door de rechter moet worden genomen kan de advocaat namens jou (heel snel) de rechter verzoeken een voorlopige uitspraak te doen. Dit kan betrekking hebben op: de toevertrouwing van de kinderen, het woonrecht/huurrecht van de woning (waarbij de ander deze dient te verlaten), kinderalimentatie, partneralimentatie/bijdrage in het levensonderhoud, afgifte dagelijkse goederen. Deze procedure wordt genoemd: Voorlopige voorzieningen.

Op een later tijdstip (dit kan vele maanden duren) geeft de rechter een definitieve uitspraak in de echtscheidingsprocedure (de bodemprocedure) welke uitspraak dan de uitspraak in voorlopige voorziening vervangt.

 • 11 . Als de rechter de echtscheiding uitspreekt bent je nog niet gescheiden. Na verloop van de termijn van hoger beroep (3 maanden, dit kan korter als jij en de ex-partner de akte van berusting ondertekent) moet de echtscheiding worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie zijn getrouwd. De datum van deze inschrijving is de definitieve echtscheidingsdatum.

 

* Scheidingsmediation, dus samen scheiden, duurt(na het starten van de procedure bij de rechtbank) 1 of 2 maanden.

* Scheiden met ieder een eigen advocaat duurt zeker een jaar of langer voordat over alle aspecten (kinderen, alimentatie, verdeling boedel) is beslist door de rechter.

 

Algemene informatie echtscheiding

scheiding 8 veelgestelde vragen

Ik, mediator Groningen , heb ruim 20 jaar ervaring in het succesvol begeleiden van stellen, ik begeleid je bij de te ondernemen stappen en zal met jullie samen de afspraken vastleggen in een ouderschapsplan en scheidingsconvenant. Deze stukken kunnen vervolgens door de in te schakelen advocaat samen met het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank worden ingediend.

Aanbod

Een gratis kennismakingsgesprek, op korte termijn, kan je boeken via onderstaand contactformulier of bellen naar 050-2115140. 

contactformulier

 

Geregeld plaats ik nieuwe blogs, tips en nieuwtjes. Wil je deze gebundeld eens per maand ontvangen? Meld je aan. Uiteraard kan je je altijd weer afmelden