Mediation scheiding. Hulp bij een scheiding, wil je wel of niet scheiden? Een praktijkvoorbeeld van een ondernemer die aarzelt over wel/niet scheiden.
Veel scheidingen die ik heb begeleid zijn stellen met een lang huwelijk. De meeste kinderen zijn al de deur uit en ze hebben meer tijd om hun eigen ding te doen.
Het komt geregeld voor, dat als ze bij mij komen,, dat ze al een poosje apart wonen en zich afvragen hoe ze verder moeten. Dit speelt des te meer als ze ook samen een bedrijf hebben.
Stel je wordt ziek en kan niet langer structureel in je bedrijf werken. Is het een BV dan krijg je elke maand een vast bedrag uitbetaald ook al werk je niet. Meestal zijn er ook huwelijkse voorwaarden opgesteld, zeker als er een onderneming is.
Als jullie al apart wonen en het over en weer elkaar verzorgen, op een laag pitje staat, dan is het moment gekomen om besluiten te moeten maken.
Hiervoor is het van belang om te weten of je wel of niet het huwelijk wil ontbinden.
🟣Ga je scheiden, dan moet partneralimentatie worden vastgesteld en de gezamenlijke bezittingen (en schulden) verdeeld. En een afspraak/afhandeling van de pensioenrechten
🟣Ga je niet scheiden, dan geldt de wettelijke regel dat je in een huwelijk elkaar over en weer moet verzorgen. Dit is ook financieel. In de wet staat dat de huishoudelijke kosten voldaan moet worden van beider inkomen, kom je te kort dan vervolgens van ieders vermogen.
Woon je apart dan omvat de huishoudelijke kosten dus de kosten van beide woningen.
Hoeveel zijn de huishoudelijke kosten dan? Het beste is dan alle uitgaven op een rijtje te zetten van de beide huishoudens en de kosten naar rato van inkomen verdelen.
Als je huwelijkse voorwaarden hebt laten opstellen, voor het huwelijk of tijdens het huwelijk, kan er over wat ik zojuist geschetst heb over verdeling huishoudelijke kosten, anders zijn. In de huwelijkse voorwaarden hebben jullie een afspraak gemaakt over welke kosten hieronder vallen (bijvoorbeeld valt een aflossing (dus vermogensopbouw) van een hypotheek rustende op een woning welke eigendom is van één van beiden, maar vroeger bewoond werd door het gezin, wel of niet onder huishoudelijke kosten.)
Met andere woorden, als je onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan heeft een wijziging van samen wonen naar apart wonen en wijziging van inkomen uit een BV invloed en kan het noodzakelijk zijn, de huwelijkse voorwaarden te moeten wijzigen.
Stel één van beiden wil de BV in een éénmanszaak wijzigen. Dus de afspraken over de huishoudelijke kosten moeten dan gewijzigd. Hiervoor is een lijst van alle huishoudelijke kosten van beiden nodig en de akte huwelijkse voorwaarden. De akte is nodig om te kijken welke afspraken er zijn gemaakt en welke wijzigingen er moeten komen in de huwelijkse voorwaarden.
Het komt geregeld voor dat ik hoor, moeten die huwelijks voorwaarden nou echt er komen? Het is al zo lang geleden, ik heb geen exemplaar meer en weet niet wat er in staat.
Als je een juridisch correcte oplossing wil en geen problemen met de fiscus, dan zal je toch echt de huwelijkse voorwaarden boven water moeten zien te krijgen.
Contact opnemen met de notaris die de voorwaarden destijds heeft opgesteld of, als die wegens ouderdom al gestopt is, bij zijn opvolger informeren. Lukt dit niet dan zijn er nog andere manieren om het bovenwater te krijgen. (bij de rechtbank in het huwelijksgoedereregister kijken)
🟣Ik hoop dat het duidelijk is dat als je in deze situatie zit dat het belangrijk is, (voor de aanvliegroute) of je wel of niet wil scheiden.
Berekening van partneralimentatie (bij scheiding) gaat op een andere wijze dan de berekening van de verdeling van de huishoudelijke kosten.
Als je graag de spullen wilt verdelen en partneralimentatie wil, maar niet scheiden, dan kan je nog kijken naar de mogelijkheid van scheiding van tafel en bed.
*Belangrijk: de mogelijkheid tot scheiding van tafel en bed is er NIET als je een geregistreerd partnerschap bent aangegaan.
Bij scheiden van tafel en bed wordt dezelfde procedure gevolgd als bij echtscheiding (en dus ook dezelfde kosten)
Bij scheiding van tafel en bed wordt het volgende geregeld:
-ouderschapsplan inclusief kinderalimentatie
-partneralimentatie
-verdeling van de spullen en schulden of de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden
🟣Als de scheiding van tafel en bed uiteindelijk is uitgesproken en je verandert van gedachten, (bijvoorbeeld omdat je een nieuwe liefde tegenkomt) dan kan je de echtscheiding pas na 3 jaar verzoeken aan de rechtbank. Dit staat in de wet. Als je beiden de echtscheiding wilt dan kan het na 1 jaar.
Komt scheiding van tafel en bed vaak voor?
Nee.
Het komt meestal voor bij stellen die wegens hun geloof niet mogen scheiden.
Waarom komt het weinig voor?
Je maakt 2 keer dezelfde hoge kosten voor de procedure.
De reden waarom je echt de scheiding van tafel en bed zou willen kan vaak ook op een andere (wellicht goedkopere) manier opgelost. Bijvoorbeeld door huwelijkse voorwaarden.
Ik begrijp dat als je in de situatie zit die ik hierboven hebt geschetst, dat het moeilijk is.
🟣Ik adviseer je open te staan voor hetgeen deskundigen aandragen. Hieronder is een belangrijk punt dat die oude niet gebruikte, verstofte huwelijkse voorwaarden toch echt boven tafel moeten komen voor welke oplossing dan ook.
Bovendien, dit is iets anders maar toch goed om te noemen; controleer ook of je testament nog klopt. Of een andere kwestie is: als je geen testament hebt, vind je het nu wel noodzakelijk (afhankelijk van welke oplossing je kiest onder je omstandigheden) om u toch een testament op te stellen.
Dit was een voorbeeld uit mijn praktijk, ik heb (voorheen als familierechtadvocaat en nu als scheidingsmediator) in 25 jaar, ruim 1000 clienten en stellen begeleid bij echtscheiding en aanverwante kwesties. Dus een ruime ervaring, zoek je hulp: aarzel niet mij te mailen met je vraag of mij in te schakelen.
Interessante informatie kan je vinden bij :