• darkblurbg

Opnieuw trouwen na scheiding met dezelfde partner

opnieuw trouwen met dezelfde partner, huwelijksvermogensrecht, gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden, beperkte huwelijksgemeenschapscheiding mediator, mediator Groningen, mediator scheiding, scheidingsmediator
Gepubliceerd op: 12-02-2019

Hertrouwen na scheiding. Wat is er (vermogensrechtelijk) anders dan wanneer andere stellen in Nederland huwen?

Hertrouwen na scheiding

Voordat je gaat trouwen heeft ieder van de partners eigen bezittingen en schulden.

 

Tot 1 januari 2018 was het in Nederland de gewoonte om in gemeenschap van goederen te trouwen.

Na de wetswijziging is het zo dat in Nederland sedert 1 januari 2018 gehuwd wordt in “beperkte gemeenschap van goederen”.

 

Van deze standaard kan afgeweken worden door het aangaan van huwelijkse voorwaarden (bij de notaris)

 

Een voorbeeld:

*Als Ina en Jan voor het eerst trouwden in 2010 (en verder niets ondernamen) waren ze getrouwd in gemeenschap van goederen.

 

*Als Ina en Jan voor het eerst trouwen in februari 2019 (en verder niets ondernemen) zijn ze getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen.

 

🟣Hertrouwen

*Als Ina en Jan in 2010 zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en hertrouwen na scheiding in 2019 wat is er dan anders????

 

🟣Volgens de Wet in artikel 1:166 Burgerlijk Wetboek herleeft de wijze waarop je bent gehuwd bij het eerste huwelijk bij het tweede huwelijk. Dit is van rechtswege, dus een automatisch gevolg.

Dit is recent bevestigd door de rechtbank Den Haag op 17 juli 2024, hertrouwen na scheiding

 

 

Bij hertrouwen na scheiding met dezelfde partner trouw je sedert 1 januari 2018 niet automatisch in “beperkte gemeenschap” maar herleeft het huwelijksregiem zoals deze was tijdens het eerste huwelijk.

 

Als Ina en Jan na 1 januari 2018 met elkaar hertrouwen dan zijn ze getrouwd in gemeenschap van goederen.

* Dus scheiden in gemeenschap van goederen en je trouwt opnieuw met dezelfde partner dan trouw je weer in gemeenschap van goederen.

 

In dit geval is het dus erg van belang om te weten welke schuld(en) één van beiden eventueel heeft opgebouwd in de tussentijd.

 

Huwelijkse voorwaarden en hertrouwen na scheiding:

Stel: Anna en Klaas zijn in 2010 gehuwd onder huwelijkse voorwaarden en gaan scheiden. De huwelijkse voorwaarden worden afgewikkeld.

Als zij weer opnieuw met elkaar trouwen na 1 januari 2018, zonder iets bij de notaris te regelen, zijn zij dan getrouwd in “beperkte gemeenschap van goederen???

 NEE-- Het is van rechtswege (dus automatisch) dat op grond van artikel 1:166 BW de wijze waarop je gehuwd bent geweest tijdens het eerste huwelijk  herleeft. Dus de huwelijkse voorwaarden herleven.

Bij een reparatiehuwelijk is het niet nodig om huwelijks voorwaarden opnieuw in te laten schrijven in het huwelijksgoederenregister (Gerechtshof Amsterdam 27 maart 2018)

geregistreerd partnerschap en hertrouwen

Alles wat ik hierboven heb vermeld is ook zo bij het aangaan van geregistreerd partnerschap volgens artikel 1:80f Burgerlijk Wetboek

Dus als Ina en Jan scheiden in gemeenschap van goederen en later (na 1 januari 2018) een geregistreerd partnerschap aangaan , is deze aangegaan onder gemeenschap van goederen.

 

* 2 veelgestelde vragen zijn:

Hoe vaak mag je trouwen in Nederland ?

Nadat je scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand ben je ongehuwd en als je dan een nieuwe liefde tegenkomt mag je opnieuw trouwen. In de wet staat geen maximaal aantal keren dat je mag trouwen. 

Dit zal voor een kerkelijk huwelijk anders zijn.

 

Hoe vaak mag je trouwen met dezelfde persoon ?

Hier geef ik hetzelfde antwoord als bij de vorige vraag. Als je gescheiden bent mag je opnieuw trouwen, ook als jullie al eerder met elkaar getrouwd zijn geweest. Er is geen maximum in de wet genoemd.

 

🟣Heb je interesse voor mijn blog over samenwonen na scheiding met je ex in de gezamenlijke woning? scheiden of blijven

Mediator scheiding Groningen :

Wil je meer weten,

Of wil je voorlichting over waar je op moet letten, of ben je onzeker over iets betreffende het voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap en de eerdere scheiding tussen jullie beiden:

contactformulier

 

Geregeld plaats ik nieuwe blogs, tips en nieuwtjes. Wil je deze gebundeld eens per maand ontvangen? Meld je aan. Uiteraard kan je je altijd weer afmelden