OMGANGSREGELING EN CORONA. Omgangsregeling en corona, kan je naar het buitenland met vakantie?
Na scheiding met je kind op vakantie dan moet je op het volgende letten. Je moet een formulier bij je hebben waarop een handtekening staat van alle gezaghebbende ouders waarbij toestemming wordt verleend voor de vakantie.
Formulier toestemming vakantie
vervangende toestemming vakantie
In een aantal uitspraken eerder dit jaar (2020) heeft de rechter uitgesproken dat in principe de corona geen invloed heeft op bestaande omgangsregelingen als de corona-maatregelen/richtlijnen RIVM worden nagekomen.
Het is in het belang van de kinderen dat zij beide ouders blijven zien volgens de bekende omgangsregeling.
Volgens de richtlijnen wordt contact tussen ouders en kinderen die niet bij elkaar wonen toegestaan zonder dat er 1,5 meter afstand gehouden moet worden.
De richtlijnen geven aan dat als één van beide hoest en/of koorts en/of benauwd er geen lijfelijk contact moet zijn. Het contact kan dan onderhouden worden via (beeld)bellen. Volgens rechters is het niet de bedoeling dat de regeling eenzijdig wordt gestopt.
Vakantie in het buitenland kan volgens de richtlijnen van het RIVM als het reisadvies van de overheid dit toestaat (dus groene en gele landen)
Wil de andere ouder geen toestemming geven voor een reis naar een groen of geel land dan kan aan de rechter vervangende toestemming worden gevraagd.
RECHTBANK ROTTERDAM 31-03-2020, ECLI:NL:RBROT:2020:5035
Vervangende toestemming aan moeder om in augustus 3 weken met haar 4 kinderen naar Istanbul en Alanya te reizen, tenzij het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op dat moment luidt om alleen noodzakelijke of geen reizen naar Istanbul en Alanya te maken
GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN 31-07-2020, ECLI:NL:GHARL:2020:6425
Moeder en kinderen wonen in Nederland, vader woont op Curacao:
nakoming zorgregeling dmv vakantie op Curaçao kan op dit moment in redelijkheid niet van moeder worden gevergd. Begrijpelijk dat de vader na lange tijd weer fysiek contact met zijn kinderen wenst, maar andere belangen kinderen dienen onder deze omstandigheden te prevaleren. Op dit moment niet in te schatten of aantal besmettingen op Curaçao komende weken verder zal toenemen en wat dan zal gebeuren. Ongewis of voorkomen kan worden dat de kinderen niet tijdig kunnen terugkeren naar Nederland en hun school.
RECHTBANK DEN HAAG 06-05-2020, ECLI:NL:RBDHA:2020:4081
Kort geding --CO-OUDERSCHAP : Vader is hartpatiënt en hij heeft astma. Hij loopt daarmee gezondheidsrisico’s door het coronavirus. Hij kiest er daarom voor in thuisquarantaine te blijven om een besmetting te voorkomen. Vader houdt de kinderen (In strijd met de inhoud van het ouderschapsplan), bij zich tot het besmettingsrisico afneemt. Hij vindt dat er een belangrijke reden is om de zorgregeling (tijdelijk) stop te zetten. De rechter gaat hier niet in mee. Het belang van de kinderen staat voorop. Dat de vader vanwege zijn gezondheid een besmetting wil voorkomen is geen reden om ook de kinderen bij de vader in thuisquarantaine te plaatsen. De rechter acht het niet in het belang van de kinderen dat zij hun moeder voor langere tijd niet zouden kunnen zien.
RECHTBANK AMSTERDAM 12-05-2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:2558
Vader mag, indien hij geen corona-achtige verschijnselen heeft, zoontje van anderhalf vanaf eerstvolgende contactmoment na vonnis fysiek aanraken, knuffelen, laten rondlopen, met hem spelen en normaal contact met hem hebben. In overeenstemming met huidige richtlijn RIVM: in zijn algemeenheid kunnen ouders die niet bij elkaar wonen in kader omgangsregeling ook fysiek contact hebben met hun kinderen, zolang zij geen corona-achtige ziekteverschijnselen hebben. Risico besmetting schoonouders beperkt.
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND 06-04-2020 ECLI:NL:RBMNE:2020:1612
kort geding, nakoming omgang na stopzetten zorgregeling in verband met Corona
RECHTBANK DEN HAAG 29-04-2020, ECLI:NL:RBDHA:2020:3876
In verband met de sluiting van de scholen door het coronavirus stelt de vader dat deze periode dient te worden opgevat als een vakantieperiode. Hij vindt dan ook dat de zorg in die periode bij helfte dient te worden gedeeld. De rechtbank merkt het sluiten van de scholen niet aan als een vakantie. Het onderwijs vindt nog steeds op aangepaste wijze doorgang. De afgesproken zorgregeling dient te worden gevolgd.
Overige informatie over omgangsregeling:
*Omgangsregeling. De rechten en plichten. hier doorklik naar mijn blog