• darkblurbg

Opnieuw trouwen na scheiding met dezelfde partner

scheiding
Gepubliceerd op: 12-02-2019

Wat is er (vermogensrechtelijk) anders dan wanneer andere stellen in Nederland huwen? ( Deze blog heeft alleen betrekking op huwelijken/geregistreerd partnerschap aangegaan in Nederland ).

hertrouwen na scheiding

Voordat je gaat trouwen heeft ieder van de partners eigen bezittingen en schulden.

 

Tot 1 januari 2018 was het in Nederland de gewoonte om in gemeenschap van goederen te trouwen.

Na de wetswijziging is het zo dat in Nederland sedert 1 januari 2018 gehuwd wordt in “beperkte gemeenschap van goederen”.

 

Van deze standaard kan afgeweken worden door het aangaan van huwelijkse voorwaarden (bij de notaris)

 

Een voorbeeld:

*Als Ina en Jan voor het eerst trouwden in 2010 (en verder niets ondernamen) waren ze getrouwd in gemeenschap van goederen.

 

*Als Ina en Jan voor het eerst trouwen in februari 2019 (en verder niets ondernemen) zijn ze getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen.

 

*Als Ina en Jan in 2010 zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en na hun scheiding opnieuw weer met elkaar willen trouwen in 2019 wat is er dan anders????

 

Volgens de Wet in artikel 1:166 Burgerlijk Wetboek herleefd de wijze waarop je bent gehuwd bij het eerste huwelijk bij het tweede huwelijk. Dit is van rechtswege, dus een automatisch gevolg.

 

Bij hertrouwen na scheiding met dezelfde partner trouw je sedert 1 januari 2018 niet automatisch in “beperkte gemeenschap” maar herleefd het huwelijksregiem zoals deze was tijdens het eerste huwelijk.

 

Als Ina en Jan na 1 januari 2018 met elkaar hertrouwen dan zijn ze getrouwd in gemeenschap van goederen.

In dit geval is het dus erg van belang om te weten welke schuld(en) één van beiden eventueel heeft opgebouwd in de tussentijd.

 

Huwelijkse voorwaarden en hertrouwen:

Stel: Anna en Klaas zijn in 2010 gehuwd onder huwelijkse voorwaarden en gaan scheiden. De huwelijkse voorwaarden worden afgewikkeld. Als zij weer opnieuw met elkaar trouwen na 1 januari 2018, zonder iets bij de notaris te regelen, zijn zij dan getrouwd in “beperkte gemeenschap van goederen?

 NEE-- Het is van rechtswege (dus automatisch) dat op grond van artikel 1:166 BW de wijze waarop je gehuwd bent geweest tijdens het eerste huwelijk  herleefd. Dus de huwelijkse voorwaarden herleven.

Bij een reparatiehuwelijk is het niet nodig om huwelijks voorwaarden opnieuw in te laten schrijven in het huwelijksgoederenregister (Gerechtshof Amsterdam 27 maart 2018)

geregistreerd partnerschap en hertrouwen

Alles wat ik hierboven heb vermeld is ook zo bij het aangaan van geregistreerd partnerschap volgens artikel 1:80f Burgerlijk Wetboek

Dus als Ina en Jan die in gemeenschap van goederen waren gehuwd, gaan scheiden en later (na 1 januari 2018) een geregistreerd partnerschap aangaan , is deze aangegaan onder gemeenschap van goederen.

Echtscheidingsspecialist Groningen

Wil je meer weten:

echtscheiding

Of wil je voorlichting over waar je op moet letten, of ben je onzeker over iets betreffende het voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap en de eerdere scheiding tussen jullie beiden:

contactformulier